12 Beste Manieren om Langzame Wi-Fi Snelheden op te Lossen

Inleiding

Er zijn tientallen redenen waarom uw wifi langzaam kan zijn. Het kan te wijten zijn aan externe factoren, uw internetprovider, de hardware of software van uw pc, of aan iemand die uw wifi deelt. Het omgaan met langzame wifi-snelheden kan een lastig proces zijn, vooral wanneer er veel factoren zijn die het probleem kunnen veroorzaken. Het opsporen van deze problemen en ze zo snel mogelijk oplossen zal uw wifi-snelheden weer normaal maken. Maar de vraag is waar moet u naar zoeken? Hier zijn enkele van de dingen die u kunt proberen om langzame wifi-snelheidsproblemen op te lossen. We beginnen met enkele van de meest populaire basisoplossingen gevolgd door lastigere die aan het einde worden geplaatst. https://dewifispecialist.nl/ kan u helpen met het verbeteren van uw wifinetwerk.

1. Controleer uw Wi-Fi Snelheid

Het is mogelijk dat uw internetprovider hun snelheden in uw abonnement heeft herzien, of het kan een andere reden zijn. Daarom kunt u uw Wi-Fi snelheid controleren door naar websites zoals Speedtest.net of Fast.com te gaan, of gewoon “Internet snelheidstest” op Google te typen en de snelheidstest uit te voeren.

Daarnaast kunt u in de app van uw internetprovider controleren of de snelheid en het abonnement nog steeds hetzelfde zijn. Als de snelheid die u krijgt bij lange na niet in de buurt komt van de snelheid die in de app wordt vermeld, kunt u contact opnemen met de klantenservice. Als zij zeggen dat er niets mis is met uw netwerk vanaf hun kant, kunt u doorgaan en de hieronder vermelde methoden volgen.

2. Verbinding maken met een 5GHz SSID

Als u een dual-band router heeft, moet u voor de beste wifi-snelheden verbinding maken met de 5GHz SSID in plaats van de 2.4GHz. De eerste verzendt gegevens met een snellere snelheid (bijna 50% sneller) dan de laatste, maar gaat niet zo ver als 2.4GHz golven. Om te controleren of uw router een dual-band eenheid is, kunt u verwijzen naar de gebruikershandleiding of doos, of gewoon inschakelen en controleren of u twee SSID’s ziet met dezelfde naam maar met verschillende nummers 2.4 of 5 gevolgd door GHz.

3. Herstart de Router

“Technische ondersteuning: Heeft u al geprobeerd om het uit en weer aan te zetten?” is een zin die je waarschijnlijk al vaak hebt gehoord, maar wist je dat het opnieuw opstarten van het apparaat waarmee je problemen hebt mogelijk de makkelijkste manier is om het probleem op te lossen? Schakel de router uit en wacht minstens een minuut of twee voordat u hem weer inschakelt. Wanneer uw router opnieuw is opgestart, wacht dan minstens een minuut en probeer verbinding te maken met internet. Als dit uw probleem heeft opgelost, hoera! Nu weet u wat u moet doen wanneer uw elektronica u dwarszit.

Terwijl u hiermee bezig bent, is het mogelijk dat het probleem met het apparaat dat u gebruikt kan zijn in plaats van de router. Dus ga verder en start uw apparaat (mobiel, laptop, desktop, enz.) opnieuw op.

4. Controleer Andere Apparaten op hetzelfde Netwerk

De bandbreedte van een Wi-Fi-netwerk wordt gedeeld tussen apparaten die momenteel zijn verbonden en elke gebruiker op het netwerk die meer bandbreedte verbruikt, kan van invloed zijn op andere gebruikers. Als een gebruiker op uw netwerk internet gebruikt voor taken zoals het browsen op het web, zou dit de snelheid niet erg moeten beïnvloeden, maar als iemand games streamt via de cloud, video’s streamt in 4K of enorme bestanden downloadt, kan dit de netwerkbandbreedte van de andere apparaten drastisch beïnvloeden.

Om ervoor te zorgen dat iedereen een gelijk of vereist deel van de bandbreedte krijgt, laten de meeste routers u bandbreedtelimieten instellen op gebruikers. Bovendien kunt u inactieve apparaten zoals smartphones die niet worden gebruikt, loskoppelen omdat achtergrond-apps mogelijk nog steeds bandbreedte gebruiken, zelfs wanneer het scherm is uitgeschakeld.

5. Schakel over naar een Ander Kanaal

Verschillende Wi-Fi-kanalen hebben verschillende frequenties waarmee ze informatie naar uw apparaat verzenden. Het is mogelijk dat uw apparaat verbinding heeft gemaakt met het kanaal met de slechtste transmissie of meer interfererende routers, en u kunt hetzelfde vinden in de app van uw internetprovider. Als u dus problemen ondervindt met Wi-Fi, moet het overschakelen naar een ander kanaal het probleem oplossen.

Het overschakelen van kanalen moet vrij eenvoudig zijn; ga gewoon naar de standaard routerbeheersoftware (meestal bevindt deze zich op het adres 192.168.1.1), ga naar uw netwerkinstellingen en verander het kanaal. Als u niet zeker bent, kunt u ook uw routerhandleiding raadplegen. Als u dit vanuit Windows wilt doen, is WifiInfoView van Nirsoft een geweldige kleine tool die eenvoudig en gratis is. Wanneer u het programma start, worden alle Wi-Fi-kanalen vermeld en wordt getoond hoe druk ze zijn. Selecteer degene die het minst druk is en u bent klaar om te gaan.

6. Stop Achtergrondprogramma’s die Bandbreedte Gebruiken

Er is een kans dat een achtergrondprogramma bandbreedte gebruikt zonder dat u het weet. Bijvoorbeeld, Windows-update staat erom bekend updates op de achtergrond te downloaden en er zijn ook andere programma’s die zijn verbonden met internet en bandbreedte in de achtergrond gebruiken.

Als u Windows gebruikt, kunt u de programma’s en hun bandbreedtegebruik controleren met de Windows Taakbeheer. Druk op de toetsen Ctrl+Shift+Esc om Taakbeheer te openen en klik op het tabblad “Processen”. Zoek naar een applicatie van derden die u denkt dat een abnormale hoeveelheid gegevens verbruikt en klik op “Proces beëindigen” nadat u het hebt geselecteerd. Wees voorzichtig met programma’s zoals explorer.exe omdat ze geen bandbreedte verbruiken en u ze niet per ongeluk moet verwijderen, anders wordt uw pc onbruikbaar en heeft u een gedwongen herstart nodig.

7. Controleer op Ongeautoriseerde Toegang

Als er geen programma of apparaat bandbreedte gebruikt, zou het kunnen zijn dat iemand in uw netwerk is gehackt en bandbreedte verbruikt. Dit kan gebeuren als uw router een oude beveiligingsstandaard of certificaten gebruikt, of als u WPS hebt ingeschakeld. WPA2 is momenteel het meest geavanceerde protocol om uw Wi-Fi te beveiligen, maar het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat uw wachtwoord minimaal 12 tekens heeft. U moet het wachtwoord wijzigen vanuit de hoofdinterface van uw router die kan worden geopend door het IP-adres van de router in de adresbalk van uw browser in te voeren. Een veelvoorkomend IP-adres van de meeste routers is 192.168.1.1, maar als dat niet werkt, kunt u hier zien hoe u het standaard IP-adres kunt vinden.

8. Verander de Locatie van uw Router

De locatie van uw router en het ontbreken van een sterk Wi-Fi-signaal zijn met elkaar verbonden en spelen een grote rol bij het bepalen van de snelheid van uw netwerk. Als u een router heeft die te oud is, is de hardware en signaalsterkte mogelijk niet sterk genoeg om door muren heen te dringen, wat resulteert in een zwakker Wi-Fi-signaal. Hoewel Wi-Fi-signalen gemakkelijk door de meeste objecten heen kunnen dringen zonder of met weinig snelheidsverlies, kan het variëren afhankelijk van het materiaal dat moet worden doorboord.

9. Herinstalleer Netwerkdrivers

Windows heeft deze eigenschap waar USB, Geluid, Netwerk en andere drivers soms kapot kunnen gaan na een update om geen reden. Om netwerkdrivers te vinden en te repareren, zoek naar “Apparaatbeheer” in Windows-zoeken en open het eerste zoekresultaat. Een Wi-Fi-adapter staat onder netwerkadapters en heeft het woord Wi-Fi erin; klik met de rechtermuisknop en verwijder de driver. Start uw pc opnieuw op en Wi-Fi zou weer terug moeten zijn.

Als dat niet werkt, zoek dan naar een update voor uw driver op de officiële pagina Drivers en Hulpprogramma’s van de fabrikant. Bijna alle fabrikanten hebben drivers gepubliceerd op hun websites. Het enige wat u hoeft te doen is de driver downloaden en dubbelklikken op het uitvoerbare bestand om ze te installeren en uw computer opnieuw op te starten.

10. Controleer of u een VPN Gebruikt

Een Virtueel Proxy Netwerk, ook bekend als VPN, wordt gebruikt om anoniem te browsen, maar het is mogelijk dat u de VPN-verbinding hebt ingeschakeld toen u aan het browsen was. VPN’s maken tunnels naar verschillende landen en als gevolg hiervan kunnen zowel de ping als de netwerksnelheid van een VPN-netwerk mogelijk niet zo snel zijn als uw standaard verbindingssnelheid. Daarom moet u uw VPN-verbinding uitschakelen.

11. Reset uw Router

Als alles mislukt, kunt u ook uw router volledig resetten naar de fabrieksinstellingen, waardoor eventuele verkeerde wijzigingen die de Wi-Fi kunnen beïnvloeden, ongedaan worden gemaakt. De meeste routers worden geleverd met een klein resetknopje dat is verzonken in een gaatje (meestal aan de achterkant). U kunt een paperclip gebruiken om op deze knop te drukken. Houd deze knop 10-15 seconden ingedrukt en uw router moet opnieuw opstarten om te bevestigen dat deze is gereset. Als het klaar is, moet u het installatieproces opnieuw doorlopen, maar de kans is groot dat uw Wi-Fi weer hersteld is naar de oorspronkelijke snelheid.

12. Neem Contact op met uw Internetprovider

Als geen van de bovenstaande oplossingen heeft gewerkt, moet u overwegen contact op te nemen met uw internetprovider en een ticket aan te maken. Het kan een probleem aan hun kant zijn en zij kunnen de juiste middelen bieden om uw probleem op te lossen. Ze sturen zo snel mogelijk een serviceagent naar uw locatie om het probleem op te lossen.

Bron: De Wifi Specialist